Scoil: Sáile (uimhir rolla 16052)

Sáile, Co. Mhaigh Eo
R. Ó Cuinn

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear in Acaill uair amháin agus bhí sé in a chomhnuidhe síos san Ogúl. Oidche amháin bhí teine mhaith aige agus shín sé an leabaidh. Ní raibh sé i bhfad annsin nuair a tháinig cath mór breac isteach. Tháinig sé aníos chun na teineadh agus shín sé san teallach nuair a bhí an taobh sin bréag té d'iompuigh sé ar an taobh eile. Tamall in a dhiaidh sin déirig sé in a shuidhe. Bhí faithchíous ar an fhear agus cuir sé culaith de olna na gcaoirigh thart ar a mhuineal. Bhí buicéad uisge i lár an ualóir. Chuaidh an cath síos agus chuir sé a chrúbh san uisge. Tháinig sé aníos chun na tineadh agus chraith sé a crúbh air. Bhí sé mar sin go raibh an teine le bheith múchta aige. Thug sé léim isteach sa leabaidh.D'airigh
    Tomás Mach Fáidín
    Bean Nóra Uí Fáidín