School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

Tullach Dubh is ainim don áit seo.
    Bhí a lán liosanna ins an baile seo a rinne na fir bogl. Tá cuid acú dúnta anois. Tá poill lé dul síos ionnta agus staighre ag dul síos go dtí an bun. Tá bóthair fhada ag dul ó ceann acú go dtí an ceann eile agus is féidir a dhul ó ceann acú go dtí an ceann eile faoi'n talamh.
    Tá sé an dubh thíos ionnta. Tá siad déanta as cloch agus tá ceann cloiche orra freisin. Tá sean cannaí agus soithigh eile mar sin thíos ionnta. Tá cuma cruinn ar na liosanna.
    Do bhí go leór lios eile ann acht tá siad dúnta anois. Bhí cúpla cinn ar gach fheilm. Tá an cuid is mó acú dúnta anois, mar dhún na daoine iad ar fhaitchíos go dtuitfeadh an stoc síós ionnta. Bhí faitchíos asr go leór daoine iad a dhúnadh nuair a fuair siad na
    Máire Ní Mheara
    Tullyduff, Co. Mayo