School: Cill Mheadoin (C.)

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliosáin

1. (continued from previous page)
    Tháinig gan cheann is sine de na buachaill amach agus marbhuigh an buachaill é. Bhí a lán bainne ag an bó an oidhche sin. An lá ar na bhárach tháinig an dara fathach amach bhí guna aige. Ní raibh fios ag an buachaill cad a ndéanfadh sé. Do chaith sé a lán airgid ar an bféar agus chrom an fathach síos chun é a piocadh. Annsin do marbhuigh sé é.
    An lá eile táinig an fathach eile amach. Do bhí gune eile aige. Acht mór marbhuigh sé é. Do thug an fathach an buacaill agus an fear isteach ins an teach mór agus bhí sonas acu ina dhiaidh sin.
    Bríghid Ní Mheara
    Tullyduff, Co. Mayo