School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    fuair an bhean bás. Tamall na dhiaidh sin phós sé airíst, agus bhí beirg [!] ingean ag an dara bhean. Nuair a bhí na ingeanacha ag éirghe mór bí an leas-mhátháir an olc do'n ghasúr. Chuirea[dh] sí amach 'na cnuic é an uile lá ag coimhéad an eallaigh, agus ní thabharfadh sí le h-ithe dó acht cupla préata Lá amháin labhair an tarbh a bhí ag siubhal leis an eallaigh leis, agus dubhairt sé: "A dhuine bhoicht" tá an droch am agam-sa. Tá dó leas mhátháir an-olc duit. Acht bhfuil fhios agat caidé dheánfaidh tú; cas an adharc deas domhsa, agus gheobhfaidh tú éadach clár ann. Spréidh ar an talamh é, agus gheobhfaidh tú dó sháith le h-ithe agus le h-ól. Bhí sé ag deánamh seo an uile lá, agus sa'n deireadh dubhairt an leas-mhátháir go rabh sé ag biseadh i bhfad níos feárr nó a chuid ingeanacha fhéin, agus iad ag fágháil neart le h-ithe. Annsin chuir sí
    Bríghid Ní Bhaoghaill
    Mín an Churraoin, Co. Donegal