School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    duine dá cuid ingeanacha fhad le bean sidhe go bhfeicfeadh sí caidé bhí sé ag fágháil sa chnoc. Lá thar na bhárach thionntuigh an bhean sidhe an cailín beag isteach ina spideóg, agus chuir sí amach 'na chnuic í ag coimeád an ghasúra. Nuair a bhí an adharc casta de'n tarbh aige, agus é ag toiseacht ag ithe a chuid, diarr an tarbh air an adharc a shéideadh arais. Rinne an gasúr seo agus fuair sé gunna istoigh ann. Annsin d'iarr sé air an spideóig a bhí ar an cloidhe a sgaoileadh. Nuair a sgaoil sé í d'innis an tarbh dó gurab í a leas-deirbsiúir a bhí ann, agus muna sgaoileadh sé í go rachfadh sí abhaile agus go n-innseochadh sí dá mátháir, agus annsin ní leigeadh sí 'na chnoc é níos mó. Nuair a chuaidh an gasúr abhaile an tráthnóna sin d'fhiusruigh [?] an leas-mhátháir dó an bhfacaidh sé a ingean in áit ar bith. Acht dubhairt an gasúr
    Bríghid Ní Bhaoghaill
    Mín an Churraoin, Co. Donegal