School: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Donegal

1. “Goidé sin a tcím idar’m fein agus léas.
    Caisleán mór lé sé chúpla dhéug
    Shaoilfinn fein gur leór a h-ocht
    Ag fear bocht dé Cloinn ‘ic a Bhaird.”
    Bhí fear-bocht ag gabhail thart annseo fad ó shoin agus chuaidh sé isteach i dteach shíos i Leitir Mhic a’Bhaird ag iarraidh lóistine. Chualaidh sé roimhe sin comh beártha is bhí Cloinn ic a Bhaird in a dteángaidh agus thainig sé lé buaidh fhághal orthú. Nuair a bhí sé ag tarrangt ar an teach siud na focla adúbhairt sé “Goidé sin a tcím’ srl.
    Fuair sé an lóistín. Nuair a thainig ám-codlata chuir bean a tíghe na luighe idir a dhá mac é. Ní rabh an phlainceid ró-mhór agus thoisigh duine dé na mic a rádh é leigint leis ‘gus sa deireadh bhí said comhair ag troid fa dtaobh dé “O! arsan fear-bocht, Rannaigidh idir ibh fein é,” na shaoil sé go rabh sé i gceárt nuair a bhí sé i lár.
    Fuair duine dé na mic godaigh beag sgine i mullach na leáptha agus rinne sé dha cuid cothroma dé’n phlainceid. Cuir sé giota os cionn gach duine acú fein agus d’fág said an fear a bhí i lár baire tárnochta. Léim sé amách ar an urlár agus arsa seisean
    “Cloinn ic A’Bhaird cú lom cárrac.
    Árd mholadh is gan ádh orthú.