School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal (continued)

Bhí teaglach ins na Rosaibh Iochtarach tá fada o shoin agus fuair an t-athair agus an mháthair báß nuair a bhí siad óg. Chuaidh siad isteach ag an uncal agus d'fan siad annsin go dtí go raibh siad mór.

(continued from previous page)
    annsin le na díol. Nuair na raibh bearla aige b’eigin do na daoine a bhí sa bhaile ticead a chur ar gach rud agus an luath a bhí air agus ní raibh aige annsin ach an ticead a theasban do na daoine a bhí da ceannacht agus bhí fhíos acu annsin (agus) caidé an luach a bhí ar an rud.
    Bí sé ag deanam gnaithe bréagh ag díol neart rudaí amach gach áit fríd an tír. Lá amháin nuair a bhí sé ag teacht na bhaile indiaidh na rudaí a dhíol bhí sé ag siubhal indiaidh an cairt agus é ag caitheadh a phiopa. Le sin caidé éirighe amach as an ród ach dá fhada óige agus mactíre. Léim an beatach ins an chart agus d’imtigh sé is go bráth an méid a bhí istoigh in a cnamh.
    Bhí seán duine ar an ród agus chuaidh an bathach thar air, agus d’fiobair gur marbh é. Ní stad an bathach go dtí go chasadh sé ar thaoibh an eadan (an) a toighe fhéin. Annsin thug muinntear na seán daoine ‘cun dlighe é agus lán dlighe a sgairtead ar an cás a innse agus dubhairt sé
    Brighidh Ní Ghallachobhair
    Máire Ní Ghallachobhair