School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    sé leis arais agus níor bhfada go dtainig sé go dtí caisleán a bhí ar bhruach locha. D'iarr sé obair ar an rí agus tugadh obair do. Fear deas óg pléisiúrtha a bhí san rí.
    Lá amháin, nuair a bhí sé amuigh sa ghárradh chuaidh sé a amharc ar phioctúir bheag de chuid a dheirbhshiúire a bhí aige. Chonnaic an rí é agus chuir sé ceist air cé a bhí ins an phioctúir. Chuaidh an gasúr bocht a chaoineadh arais ag rádh gurbh' í a dheirbhshiúr a bhí ann.
    D'amharc an rí uirthi agus chonnaiceas do gurbh'é an pioctúir é ba fhíor-dheise da bhfacaidh sé ariamh. D'iarr sé ar an ghasúr sgríobhadh fa na coinne comh trugh géar agus thiocfadh leis, agus sgríobh an gasúr. Fuair an leas-mháthair an litir ach níor thaisbean sí do'n díleachta bocht ar chor ar bith í. Ghléas sí í fhéin go luath maidin lá thar na bhárach agus thug léithi a ingean fhéin le cois an díleachta. Chuaidh sí ar bórd luinge leobhtha agus nuair a bhí sí amuigh giota maith san fharraige chaith sí an díleachta thar bórd agus chaith trí siléoga 'na dhiaidh.
    Nuair a chuaidh an cailín bocht san uisge thionntuigh sí 'na lach fhiadhain. Nuair a shroich an leas-mháthair agus an ingean teach
    AT0403: The Black and the White Bride
    Anna Bean Mhic Amhalaidh