School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (continued from previous page)
    Nigh sí í ach ní raibh sí ábalta an fhuil a ghlanadh dithe. Nuair a thainic an tráthnóna chuaidh sí a bhlighe na bó. Bhí an cat beag dubh ina shuidhe ag an doras.
    “Tabhair damh braon báinne” arsa an cat.
    “Ní thabhairfidh mé oiread agus deor de’n bhainne duit” arsa sise.
    “Maith go leor.” arsa an cat.
    Nuair a thainic an fáthach chonnaic sé an fhuil agus bhain sé an ceann duithe. Maidín lá thar na bharach thainic an Ghearrán Bán arais, agus chuaidh sé a ithe an choirce. Chuaidh an ingean a ba oige amach agus fód mónadh leithe.
    Bhuail sí an Ghearrán Bán, ghreamuigh sise do fód na mónadh, ghreamuigh fód na mónadh don Ghearrán Bán agus d’imthigh an Ghearrán Bán leis go dtainic sé fhad le teach an fháthaigh.
    Thug an fáthach isteach í agus thug sé na h-eochracha dithe agus d’iarr sé uirthí an dá sheomra dhéag a ghlanadh ach gan a dhul ins an cheann iochtarach. Ghlan sí na seomraí
    Bríghid Ní Dhubhgáin
    Cró Bheithe, Co. Donegal