School: Bun an Inbhir (roll number 5166)

Bun an Inbhir, Co. Donegal
Eoghan Mac Pháidín

1. (continued from previous page)
    bhí thíos annsin ach ní rabh fághtha aicí ach sean bó nach rabh ábálta siubhal agus bhéigean do í a fagháil. An ceann eile arsa seisean Bhí ain-spiorad ná laimhe cle ag troid le coimhighdheoir na láimhe deise agus r nuair a leag an coimhigdheoir é treasna na teineadh rinne mé gaire faoí sin. Nuair a bí sin raidhte aige dimhthigh sé amhac agus cruinnig sé cnap cipiní agus dimhthigh sé indiaidh na ngadúnaigh.
    Nuair a shroich sé iad. Rinne sé fir dé na fir agus bhual sé na gadúnaigh. Tug sé an tealladh arís cuig Mach Giolla Brighidhe agus d’iarr sé air iad a coimead gó ceann seacht mbliadhna eile agus dimthigh sé agus ní fachaidh aon (dhune) dhuine é ní bá mhó. Cupla bliadhain na dhiaidh sin toisigh an coirce ag imtheacht amach as an sgiobal achán oidhche agus dubhairt an mac go suidhfheadh sé agus gó bfeichfeadh sé é. Í dtrachaibh an dó deag tainig fear isteach agus datháin an mach é. Diarr sé air an malá ba mó san sgiobal a tabhairt dó. Ach dubhairt an mac nach dtabarfadh. Thoisigh an troid agus marbhugadh an mach. Ach sul a bfuair sé bas d’innis sé dó’n áthair cé á marbhuigh é. “Bhí eallach agamsa arsa an táthair agus dá leiginn iad a ghoid ní bheadh mó mac marbh anois ach bainfidh mise dioghaltas
    Padraig Ua Fearradaigh
    Padruig Mac Giolla Comhghaill