School: Bun an Inbhir (roll number 5166)

Bun an Inbhir, Co. Donegal
Eoghan Mac Pháidín

1. (continued from previous page)
    bliadain ón am sin. An cead tomhas cé acu an t-athair na a mháthair a bá muainteraighe daobhtha an. An dara tomhas cé acu ins na Rosaibh na annseo a bá choir daobhtha a bheith na gcomnaidhe. Nuair a tainig a n-athair d’innis siad an sgéal.
    Í gcionn bliadna d’iarr an t-athair ortha a dul fad leis an fear a chuir na tomhasna ortha. Nuair a chuaidh f siad fad leis an teach bhí an teach lán daoiní uaisle agus feasta mór acu agus ní rabh cad ag duine as áit ar bith a dul ag an fheasta acht as Rosaibh. Cuaidh siad isteach ‘un an toighe. Ní rabh siad í bfad istoigh na cuir fear an toighe ceist cé a bá fhearr a bhí abalta caorach a mharbuigh, dubhairt an fear a bá shinne acu seo go rabh sisean maith ag marbhuigead caoraig. D’iarr fear an toighe air í a marbhuigheadh.
    Tugadh sgin do agus nuair a cuirfeadh sé an sgin ar croichean na caorac thógfadh sé go gasta arais í. Cuir fear an toighe
    Bríghid Nic Fionngaile
    An Ghlaisigh, Co. Donegal