School: Más an Easa (C.) (roll number 14776)

Masiness, Co. Donegal
Máire Ní Cholchuin

1. (continued from previous page)
    bhaistidh bhí rud eigin a dhioghbhail ortha as an teach seo cuireadh m’athair anoir fa na choinne agus bhí mise aris. Nuair a d’fhosgail sé an seomra a rabh slat an draoideachta ann bhí a fhios agam goidé ‘n bosca [?] rabh sí ann. Leim mé suas air agus thoisigh mé ag sgríobadh. Maise a choilean uasal arsa m’athair.
    Agus nuair a bheurfas tú dó é, gearrfaidh sé an ceann duit. Nuair a shínfeas tusa do é tá do cuid geasa sgaoilte. Dearfaidh sé gur deas an claidheamh é. Abair tú gur deas da mbeadh a [os]? aige goidé’n doigh le breith air. Bhearfaidh sé duit aris é le taisbeant do, agus nuair a gheobhas tusa aris bain an ceann de’ n gruagach”.
    Tháinig sé abhaile agus thug sé an claidheamh do’n gruagach. Dubhairt an gruagach gur deas an claidheamh é. Dubhairt seisean gur deas da mbeadh a fhios aige goidé’n doigh le breith air. Cinnte taisbeanóchaidh tusa sin domh fosta. Nuair a [uaidh]?
    Sín an gruagach an claidheamh chuige. Ba mhaith an mhaise do san. Tharraing sé an claidheamh air agus bhain sé an crann de’n cholainn. Táinig sé abhaile. Posadh é féin agus a bhean. Bhí baineas [uarach]? carach a mhair lá agus bliadhain agus [?] fhearr an lá deireanach na an cheud lá. Nuair
    Séamus Ua Fearadhaigh
    Oibrí