School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Mo cheanntar féin.
    Sé an t-ainm atá ar an bhaile a bhfuil mé i mo comhnuidhe ann, Doire Casain Beag agus Míodhbhaigh an t-ainm atá ar an Pharoiste. Tá ocht dtighte ar an bhaile a bhfuil mé ann. Fadó, is é tuighe a bhí ar gach teach. Is é an sloinneadh is coitcheann ar an bhaile, Mac Giolla Bhrighde. Níl móran sean-daoine ar an bhaile anois, níl acht duine amháin ar an bhaile anois. Labhrann an chuid is mó aca seo Gaedhilg. Bíonn cuid mhor aca ag innse sgéaltaí i mbéarla agus cuid aca i nGaedhilg. Sé an t-ainm atá air sé Maghnus Mac Giolla Brighde. Tá sé tuairm ar 92 bliadhain agus tá cuid mhór sgéaltaí aige, agus is iomdha uair a cheól sé. Tá an chuid is mó de na toighte na shean bhallogaí. Fadó ba ghnathach le cuid mhór daoine a ghabhail go h-Aimeirioca ó’n áit seo.