School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    leonadh. Bhí bean na comhnuidhe ins an t-Seanach agus ba ghnáthach leithí snath leonta a dheanamh. Chuiread sí trí snáth olna le cheile agus deireadh sí cúpla focal nó sean phaidir agus chuireadh sí an t-snáth leonta ar an leonadh annsin. Thiocfadh biseach ar an leonadh.
    Doghadh - Sóid agus bláthach. Ar dtús sóíd do chur ar an doghadh agus bláthach do chur air annsin le na fhuaradh.
    Pinataí - Uisge sáile a theitheadh agus an phian a nigheadh leis le giota feamna.
    Crampaí - Bainne milis té agus piobar
    Cait Bhraghaidh - Thig leis an seachtmhadh mac nó leis an naomhadh inghean i dteaghlach ar bith an cait bhraghaidh a leigheas ma chuimileann siad a lámh ar an áit atá sé. Ní bhíónn siad ábalta seo a dheánamh muna gcuirtear leath-choróín in a lamha an chead rud nuair a mbeirtear iad.
    Dealgnach - Luighe ar feadh chupla seachtmhain agus go leór uisge beatha a ól.
    Neangán - Congbhail té agus go leór uisge beatha a ól.