School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. I gcóir gach toighe i n-Éirinn tá croiseanna crochta ar na ballaí in onóir do Naomh Brighid. Ghnidhtear croiseanna Bríghde amach as feaghacha. Fightear i gcuideachta le slataí iad. Gnidhtear iad in onóir do Naomh Brighid. Cuirtear iad ar bhállaí na cisteanaigh, agus cuirtear ceann ins an bhóitheach. Deirtear go gcuireann siad ádh ar na ba i rith na bliadhna. Gnidhthear iad ar Oidhche Fhéile Bhríghde.
    Ghnidhthear cros Pádraig amach as adhmuid. Cuirtear dhá giota adhmuid ceann ós ceann an chinn eile agus ghnidhthear iad an dóigh cheudhna a bhfuil cros Ár dTighearna deánta. Bíonn siad deánta fá choinne Lé 'le Pádraig. Crochtar iad áit ar bith 'san tigh. Ní thiocfadh liom eolas ar bith a fhághail i dtaobh
    Cáirlín Ní Shiadhail
    Rapa, Co. Donegal