School: Faithche (Buachaillí)

Fahy More, Co. Mayo
Mícheál Ó Cinnéide

1. (continued from previous page)
    chuinneóg gó cúramach ar dtús, agus fágtar amach san aér go ceann cúpla uair í. Annsin cuireann sí isteach an bainne reamhar san chuinneóig. Cuireann sí isteach an luichne agus leagtar an chlár anuas ar an luithne, agus annsin cuireann sí an claibín ós cionn an chláir. Ní féidir le aon duine amháin an cuigeann a dhéanamh dhó féin, agus mar gheall ar sin bíonn na daoine ag cuidiú le na chéile. Buailtear an bainne reamhar go tréan go ceann-fiche nóiméad nó mar sin, agus annsin tagann cnaipíní ime ar bhárr an bhainne. I gceann leath-úaire bíonn an cuigeann déanta, agus annsin tógann an bhean an t-im amach as an chuinneóig le spúnóg nór agus cuirtear í mbáisín ádhmaid í. Níghtear an t-im cúpla uair le fíor - uisge, ionnus nach fágtar aon bláthach meascaighthe
    Áine Ní Ceillacháin