School: Cill Chuana (roll number 12782)

Kilcoona, Co. Galway
Liam Ó Conáin

1. (continued from previous page)
    when it is near a storm or rain. The cow would be lying against the wall asleep and the horse would have its back against the wall. The clouds would be travelling very fast the smoke would be going towards the east. (F), A heavey fog is a sure sign of rain. There are many flies on the windows also
    Má bíonn an spéar dearg ar maidin is cosmhaileacht báistige é agus má bíonn sí dearg 'san tráthnóna is cosamaileacht aimsir bhreagh é. Nuair a bhíonn an gheallach báidhte is cosamhaileacht baistighe é.
    Má bíonn an gheallach leaibháidhte ar maidin is comhartha báisteach í agus má bíonn sé le feiceál 'san tráthnóna is comhartha aimsear breagh é. Dá mbeadh an cat ag scríobhadh na doirse is comhartha stoirml agus nuair a bíonn sé ina luighe cois teine is comhartha oroch aimsir e. dá mbeadh madadh ag ithe féir is comhartha báistighe é. Dá mbeadh uisge ag teacht ó na carraigreacha is comhartha droch-aimsear é. Ceo sean-ghealach sin comhartha báisteach. Ceo nua- qealach sin comhartha aimsear breagh.
    Languages