School: Beárna Dhearg (B) (roll number 14633)

Barnaderg, Co. Galway
Flaithrí Ó Súilleabháin

(Sean Fothrach) - (an dáta - (ughdár)

an caisleán is tabhaachtaighe a bhí i na Maíne.
    Tógad an caisleán seo i 1242. Meacleachlainn O Ceallaigh a bhí mar taoiseach annsin. Phós sé Finuala gar-inghean do Cathal-Craoibh-Dhearg. Tá an beirt curtha i Mainistear Cnuich-Magh agus tá túm i gcuimhne dóibh san roilig sín.

CLUAIN-RIDDIA:-
    is ionann Riddia agus meirg-Iarasun (?) sé sin le radh - The Wood of the Masses of Sheep-Iron - bhí Coill annsin - bhí iarann annsin - tugadh Caor-Iarann ar a rud a glaodthar - Pig-iron anois.

CLUAIN-LUISE
    Cluain í seo in a mbíonn géana fiadhaíne le fagháil go fluirseach san nGeimhreadh. Sí luise- feár a itheas geána.

DOIRE-BÁN
    Tá cíall an focail sin soileír. Tá an thuaith seo i sealbh ag Monastir Cnuich (?) Maigh, agus is dóca go tugadh na manaigh a bhí annsin na t-ainmeacha do na láeteanna seo díreach is a bheireas filméar ainmneáca fé leith do na páirceanna sa bhfeilm.
    Is cinnte go raibh eolas cruinn acu ar an saghas talaimh a bhí i ngach roinn sa duithche ar gach rudh ar drómclá fé dromchla (?) na talaimh . Tá ainmneacha eile ann acht ní'l aon deachracht ionnta:-
    Cool-Dorhcha
    Lios-Leath-Bhealaigh