School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. (continued from previous page)
    a d'fág mé mo dhiaidh san mbaile tabhair leat í". "Seo dhuit maide beag freisin". Chuir an maide na sheasamh san mias agus ceangail an t-aprún dhó. Beidh sé mar bhád agat. "Imthigh leat annsin agus leig don bhád a dul 'na rogha áit". "Sa deireadh sroichfidh tú oileán beag. Beidh teach beag ar an oileán agus níl na comhnuidhe ann acht sean bhean." Thar thusa suas ar bhárr an (tslim) tsimleára. Breathnuigh síos ann agus feicfidh tú cailleach na suidhe ann agus coinnleóir lasta aici gan aon choinneal ann". "Beidh brocán ag fiucadh ar an teine aici agus caith thusa salachar síos ann. Annsin caithfidh sí a dhul ag an tobar ag iarraidh uisge, mar is sin pisreóg ata aici gach uair a thuiteann salachar ó'n simléar teigheann sí ag an tobar ag iarraidh uisge." "Tug an coinnleóir leat annsin."
    Bhí go maith agus ní raibh go h-olc, dimthigh an cailín beag léithe in a bád nó gur shroich sí an t-oileán. Gach rud dár dhubhairt a máthair thárla sé agus thug sí léithe an coinnleóir go dtí an fear a raibh
    Brighid Bean Uí Conghaola
    Bean táilliúra