Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Dá mba croidhe cloiche a bheadh agat, nach raibh fhios agat go mba cheart é shábháilt. Rinne tú an rud ceart acht ní dheárna tú go gaisgeamhail". Ní gheobhaidh tusa an chloch luachmhar."
    Annsin labhair an tríomhadh mac agus thosuigh air ag innseacht a sgéil. "Bhí mise lá ag spaisteóireacht tré choill mhór. B'fhacas dom gur airigh mé gnusacht i ngar dhom. Céard a bheadh ann acht mo námhad na chodhladh ar an bhféar agus leómhan ag dul dhá ithe. Tharraing mé mo chlaidheamh [agus?] mharbhuigh mé an leómhan. Marach sin bhead mo námhad marbh ag an leómhan".
    "Ó" arsa an t-athair "rinne tusa an rud ceart agus an gníomh gaisgeamhai[l.] Is leat an chloch luachmhar seo dhuit í agus mo bheannacht". Bhí an-áthas ar an mac a b'óige agus ghlac sé buidheachas mór leis an athair.
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    AT0654: The Three Brothers