School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    Do b'é Louis VIII an rí a bhí ann agus dubhairt sé le fear dar b'ainm "Macaire" teacht chuige. Dubhairt sé le "Macaire" rith amach agus an doras a fhágáil fosgailte. Rith an mada amach agus lean sé é agus thosuigh siad ag troid. Marach gur rug na daoine greim ar an mada bhéadh "Macaire" marbhuighthe. Bhí nós ag na daoine an tam sin dá mbéadh duine marbh agus gan fhios ag aon duine cé mharbhuigh é acht ainmhidhe cuirtí an bheirt ag troid agus an té ag a mbeadh an bhuaidh sin é an duine a bhíodh ag innseacht na fírinne. Ar chuma ar bith dubhairt an rí go gcuirfeadh sé "Macaire" agus an mada ag troid. Thosuigh an troid láithreach. Bhí an mada ag sgreaduighil agus ag leimnéach chuile áit thar timcheall air. Rug sé greim ar "Mhacaire" agus leag sé ar an urlár é. Chuir sé a chuid
    Tomás Nágla
    Seán Ó Laighidh