School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    don mhangach agus don fhaoithín. Tá baoite runnach chomh maith le ceachtar aca le nagaidh. Sé an seann-rán atá a gabhail le marbhíl an cnútán ná:
    Tarraing isteach é buail fé an seas é, sin é marbhíl an chnúdáin. Is le dorugha a mbíonn piléar air a marbhuightear an cnúdán nó le iascach ó thalamh. Níl an cnúdán chomh holamail na héisc eile ach oiread. Mar sin bíonn an tóir ag íseal is ag uasal ar lasc cruadh láidir a bhíos ar an gcnúdán nuair a bhíos sé bruidhte. Bíonn sgréachaighail aithrid ag an gcnúdán nuair a beirtear ar. Is leis an tról is mó a tóigtear an cnúdán. Bíonn an cnúdán ina shéasúr ó lúghnasa go Féil Brigde.
    Páraic Ó Cúaláin