School: Cloch Bhreac (roll number 12106)

An Chloch Bhreac, Co. Galway
Pádraig de Búrca

1. (continued from previous page)
    súl dhá ndeacha muidh a chodladh. Annsin fuair muidh tuigheadóir agus chaith sé lá agus bliadhain ag dúl thart air an gcruach. Nuair a bhí an méid sin deanta agam shaoil mé nach raibh chomh saidhbhir liom. Chuaidh mé féin agus m'athair a chodladh go sám an oidhche sin nuair a fuair muidh an obair deanta. Céad fáilte rómat a chliamháin arsa an rí is tú an bréagadóir is fearr a casadh ariamh orm. Thug an rí a inghean dho lé pósadh. Chuir siad sgéal amach duine ar bith bocht na nocht a theacht ag an bhainse. Mhair an bhaineach naoi lá agus naoi oidhche agus bfhearr an lá d'eiridh na an chéad lá. Nuair a bhí an bhaineach thart chaith an rí agus a chliamhain lá ag rinnce agus ag siamsa. Sin é deireadh an sgéal agus más bréag é bhiodh sé ina bhréag.
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    Máire Seóighe