School: Cloch Bhreac (roll number 12106)

An Chloch Bhreac, Co. Galway
Pádraig de Búrca

1. Chuireann na daoine thart san áit seo fataí ar an fheirm gach blian. Ullmhuighean muintir an tighe an talamh le laidheacha, agus i n-áiteacha eile ullmhuigheann siad an talamh le capaillí agus ceachtaí. Ríollán siad an talamh i dtosach le laidheacha. Bíonn an t-iomhaire tuairims trí troighthe ar leithead, agus annsin sgarainn siad roileach ar an n-iomhuire agus annsin sgarainn siad na sgíolláin, chuirean siad trí sgíollán ar leithead an iomhaire, i n-áiteacha eile gcuirtear síól na bhfataí i n-dróilleanna le ceachta. Annsin nuair a bhíonn sé i n-am iad a shaothrúigh, baineann siad láin le le láideacha, agus annsin cuireann siad leásadh eile leis an ngás agus annsin cártán siad isteach an lán le slughiseadh ar an iomaire, annsin fágainn siad annsin iad go mbéidh sé i n-am iad a "sprayáil" agus annsin "sprayáileann" siad na fataí ar fhaitcíos go dtuigach (?) an dubhchán ortha. Annsin fágainn siad mar sin