School: Ceathramhadh Garbh (roll number ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

leanbhaí óga ann.

Deirtear gur thug NAOMH FHEICHÍN cuairt ar an gceanntar seo freisin fado. Tá tobar i nDún a bheannuigh sé agus tá sé an-ghar do Thobar Eanna. Tobar Feichín a tugtar air. Ní bháistear mórán leanbh i n-ainm an Naoimh sin anois.

Deirtear gur thug NAOMH PÁDRAIG cuairt ar an áit seo. Chodluigh sé oidhche ar bhárr cnuic istigh i gcarraig mhór. D'fhág sé lorg a dhá uillinn, a dhá ghluín, agus chúl a chinn sa gcarraig agus deirtear go mbeadh leigheas aon ghalar ag duine ach síneadh istigh sa leaba. Leaba Phádraig a tugtar air. Tá tobar i n-aice leis an leaba. Tugann daoine turas ann gach blian. Báistear go leor leanbhaí i n-ainm an Naoimh sin, ainm a chloistear go h-an-mhinic san gceanntar seo. Níor leigheasadh aon duine i Mám Éan ach is minic a fuair daoine rudaí a bhíodh caillte le gealladh ar turas a thabhairt go Mám Éan. Ní dhearna Naomh Pádraig aon mhíorbhailtí san aít seo. Tá lá fhéile an Naoimh ar cheann de laethe Saoire na h-Eaglaise. Lá an-mhór seadh é agus bíonn patrúin ar an bhfáirche an lá sin in a onóir.
    Brigid Ní Chonaire, Cloigcheam
    Brighid Ní Conaire