School: Ceathramhadh Garbh (roll number ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

1. (continued from previous page)
    Tá sean-chaisleán i Rinn Mhaoile i n-aice le Lineaín. Caisleán Énrí a tugtar air. Tá an díon leagtha dé agus cuid mhaith de na fallaí freisin. Tá amhrán ag na daoine i dtaobh an caisleán sin agus deirtear ann gur caitheadh fiche blian dhá dhéanamhm. Seo bhéarsa de:-

"Tá caisleán thiar ag Énrí,
    Chaith fiche dhá dhéanamh
    Is ní thiubhrtha Fata seaca air
    Ar ghualainn Droichid Cille Bhrighde.
    Tá an amhrán seo ag moladh Droichid Chille Bhrighde i n-aice le Fionnuighthe a rinne an t-Athair Uaitéar Conway. Droicead mór seadh é ar Loch Measga.

Tá sean-teampall Protastúnach i nDún ach tá an díon ann fós. Bhí ministeár i n-a chomhnuidhe i n-aice leis go dtí deich mblian ó shoin nuair a d'imthigh sé go Cunga. Ní osgailtear an teampall anois chor ar bith mar níl aon phrotastúnach thart cé go raibh go leor acu ann fadó. Bhí sgoil Protastúnach ann freisin agus níl fághtha de anois acht na fothracha.
    Siobhán Bean Uí Floinn