School: An Drom Clochach (B.)

Dromclogh, Co. Kerry
Pártholán Ó Ruadhacháin

1. (no title) (continued)

Bhí baintreabhach mná ann fadó.

(continued from previous page)
    don madaruadh go raghadh sé ina phluais nuair rug sé air da cois deiridh air. Do bhris sé a phlaosc ar a' gcarraig. Do thánadar abhaile. Dubhairt Seán le na mháthair lón beag éigint a thabhairt dó i gcóir a bhóthair go raghadh sé a tuilleant a túrastail do féin. Do crom an bean bocht ar gol. "Loiscreán árd ná raibh ort a Sheáin nuair a bheadh compórd éigin agam agat do bheith ag imteacht uaim indiu. D'imthigh sé air riamh is coidhche gur chuaidh sé sios amach. Do bhuail sé isteach go dtí duine uasal. D'iarraidh sé dhe ar theastaigh a leithéid uaidh. Dubairt sé go dteastóchadh aoradh bó uaidh. Ní raibh bróg ná stoca ar Seán. Ar maidin lár na mhárach leigheadh amach na ba go dti Seán agus dubhairt an duine uasal leis gan cad do scaoileadh isteach fé dhéin palás a bhí ag fáthaigh a bhí na theórainn. Thug Seán na ba abhaile san tráthnóna nuair b'am iad do chrú. Ar maidin lár na mhárach nuair a bhí Seán ag imtheacht leis na ba dtorraidh an duine
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Parthalán Ó Ruadhacháin