School: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. Galway
Seán Ó Maolruanaí

1. Tháinic gaiscidheach beag as tír Lochlann fadó agus bhí cú dubh aige. Dubhairt sé go mbfearr a chú ná cú na bFiann. Chuir siad a gcuid coin ag troid agus mharbhuigh Cú an gaiscideach cú Fionn. Ba uasal an coileán í Bran féin adeir Fionn. "Anois" adeir Conán Maol caithfidh mise ceann dosú a chur ag troid lei "agus má mharbhuigheann mo chú do chú caithfidh tú do cheann a leagaint ar an mblac." Chuala Fionn annsin iad ag cainnt agus dubhairt sé go mbeadh troid ann dá mharbhuigheadh cú an ghaiscidheach Cú Chonáin. Annsin mharbhuigh cú Chonáin an chú dubh. Annsin dubhairt Conán leis an ngaiscidheach a cheann a leagaint ar an mblac.
    Annsin leag sé a cheann ar an mblac agus rug Conán ar an tuaigh. "Más bárr bioráin ort é fágfaidh beo tamall eile thú adeir sé. Ní raibh aon bhliadhain uaidh sin amach nach gcuireadh na gaiscidheach corcán óir ag na Fianntaibh.
    Mícheál Ó Cuirrín
    Feirmeoir