School: Dealgain (roll number 11770)

Dalgin, Co. Galway
Breandán Ó Riain

1. Bhí file i gConnacht timcheall céad blian ó shoin darbh ainm Cormach Dall. Bíodh sé ag dul thart ó theach go teach ag lorg rud le n-ithe lá da raibh sé sa teach seo gainne. Buail
    Gaedhilgeóir isteach cun caint a beith aige le Cormach. Ainsir fuair fluich a bhí ann i ndeire na Shamhna. Bhí Cormach siar ins an seomra agus dubhairt bhean an tighe leis go raibh duine usal ag an doras ar chuairt leat," labair Comrach ón seomra agus dubhairt sé "Cé tú féin," d'freagair an fear eile "Mise bláth na bealtaine." Dubhairt Comrac, Sé deireadh
    an domhain no tús na díleann. Ma thágann bláth na bealtaine roimh an Féile Bríghde.
    1. genre