School: Srón (roll number 9090)

Shrone Beg, Co. Kerry
Pádraig Mac Carrthaigh

1. (continued from previous page)
    Deirig púcaí na n-adarch agus siúid cun an doras íad ag lúatraig aililú pililú mo fhearsa is mo clann deóíte. Briseadar alán dos na h-adarcaibh ag dul amach an doras. Núair a fúair an bhean an ceann deirineach acha ar an dtáobh amuigh den doras do crom sí ar an úrlár do sgúbhadh, agus do dhein sí gach áon rud a dúbhairt an breach leí, agus cómh tapaid is dfeadfhadh sí do phreabh sí isteach sa leabaigh. Ní raibh sí ach díreac istig núair a thánadar go dtí an doras thar nais. Gláodar ar an bhean cun íad do leogaint isteach ach ní báoghal gur tug sí áon freagra dhóibh. Do gláodar ar blúirí na n-adairce cun an doras doscailt. Ó ní fheadfhimís ar síad táimíd níos síde amach ná sibh féin. Ansan do gláodar ar uisge na gcos osgail osgail uisge na gcos agus leog isteach sing ar síad. Ó ní fheadfhinn arsa uisge na gcos tá mé níos síde amach ná sibh féin. Osgail osgail an doras tslúag ar síad agus leog isteach sing. Ní féídir liom ar san tslúág táim annso ar an dtaóbh dheas don teine. Bhíodar ag gláodach mar sin go dtí gur theip ortha an doras doscailt. Dimthigeadar anáirde ar barra an tíge agus bhíodar ag deanamh poll ann núair a gláodach an calleach agus béígin dóibh imtheacht. Cuir Tadhg an cóta air ar maidin Dé Domhnaig agus cúáid sé go go hAiffreann. Núair a bhí sé ag gata an Séípéil thuit an cóta síos as san olan. Bhí náire an tsáógail air agus béigin dó filleadh abhaile cómh tapaid is dfeadfhadh sé.
    AT0501*: “The Fairy Hill is on Fire!”
    Múinteoir