School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    aimsear seacha, agus tímpeall leath uair núair a bhíonn an aimsear te. Má thagann aoine isteach núair a bhíonn an chuigean á dheanamh deireann bean a tíghe leó - "Búail greas san chuigean sula dtógfá mo chuid ime leat." Sa t-sean aimsear ar fhaidh a bhéadh an chuigean á dhéanamh, ní fhagadh be a' tíghe do, dul amach go dtí go mbeadh an méid tobach a bhíodh san phíopa ólta aige, agus an méid bíaithe a bhíodh san phíopa a chaitheamh ar an dtínnte [?] ar eagla go dtógfadh sé an t-ím úaithe.
    Núair a bhíonn an chuigean déa [?] chuirtear fód móna fé'n mheadar, agus deinthear do fhúatha ar feadh chúíg nóímeant. Annsan núair a bhíonn an t-ím go léir bailighthe ar aon charn amháin, ar barra an bhainne deintear é do thógaint aníos le sgagadóir. Chuirtear isteach i dtobár glan é, agus chuirtear fíor uisge isteacht leis. Sé cú [?] go ndeirtear é do glanadh le fíor uisge ná:-
    Núair a bhí Íosa Chríost agus a mháthair ar an [?] so, chuadar isteach i dtig lá agus bhí bean ag nígh ím le fíor uisge. Díarraigh Íosa di an ndéanfhadh an f [?] aon mhaitheas den t-ím. Dúbhairt an bhean go ndéanfadh
    Áine Ní Laoghaire