School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (continued from previous page)
    abhaile dí féinig gur greanamhair an saogal go raibh aoinne sa tsaogal go raibh an diablaicht san aici. Tháinig sí abhaile an Domhnach san agus théig sí airis cuige i ndeire na seachtmhain[e?] Dubhairt sí lei teacht go dtí an tAifreann, agus fanamhaint istig indhiaidh na daoine sa tséipéal. Chuir sí sgéal ar máthair an chailín fanamhaint istig chómh maith, agus bí siúirálta Bhíodar istig annsan, nuair a gaibh na daoine amach. D'iarraidh an sagairt annsan de mnaoi bocht annsan, cad na thaobh go raibh on oiread san íme á dhéanamh ag an mnaoi sin dá dhá ba. Dubhairt sí ná raibh a' crúdh acht aon bhó amháin. "Cá bhfuil an bhó eile ná bhfuil dá ceann agat" arsa an sagairt. Glaoidh aníos ar m'ingnean, agus inneósad an cailín duit cá bhfuil sí."
    Tháinig sí aníos agus d'innis sí gach aon nidh mar do thuit an sgéal amach. "Comán leat amach as an seipéal" ar sé le bean an fheirmeóra, agus ná faighim aon gaor daon séipéal riamh an fhaid as a bheadh sa ann,