School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

roinnt mhaith bainte aca nuair a ghlaoidh an cailín aimsire ortha chun teacht go dtí an breicfeast.
    Thosnuigheadar go maith arís tar éis breicfeasta, mar chuimhnigheadar ar an sean fhocal, “Tosnú maith leath na h-oibre.”
    Nuair a thug an feirmeóir fé ndeara go raibh Seán ag déanamh a dhícheall thosnuig sé féin ar a dhícheall do dhéanamh, chun an móinfhéar a chríochnú an lá san.
    Bhí geall le leath bainte aca nuair a ghlaoidh an cailín aimsire arís ortha chun teacht chun dinnéara.
    Bhíodar ábalta ar níos mó a dhéanamh tar éis dinnéara, mar ní raibh an lá chomh thé agus a bhí sé roimis sin.
    Chríochnuigheadar an móinfhéar seacht n-acraí ar a sé a chlog an tráthnóna san, agus dúbhairt Seán ná raibh sé ró thuirseach tar éis an lae.
    Satharn do’b eadh é sin, agus nuair a bhí na daoine ag gabháilt thar an bpáirc an Domhnach 'na dhiaidh sin ag dul go dtí an t-Aifreann cheapadar go
    Eibhlín Ní Loíngsigh
    Coarha More, Co. Kerry