School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Naomh patrún na h-áite seo do b'eadh Naomh Mochúdha. Do chómnuig sé shuas sa cnoc agus lá amháin do bhí sé ag faire ar an t-uisge ag spriúca anuas ón dtalamh agus annsan do dein Naomh Machúda an tobar agus dubhairt sé go raibh leigheas ann do dhaoine na bheadh radharc maith acu ná aon trioblóid eile. Fadó do bhíodh patrún ann agus do théigeadh daoine ann 'na sluighthe gach bliadhan chun onóir do thabhairt don Naomh. Do bhíodh an patrún acu ar an 25ad lá de mhí Bealtaine. Dho bhíodh síad ag díol mórán rudaí agus uaireannta bhíodh cuid des na daoine ar meisge. Aon lá amháin do bhí sé ag cur báisteach go trom agus chuadar síos go cros liatrúm agus do bhí
    Siobhán Ní Úrdail
    Tooreennagrena, Co. Cork