School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí fear saidhbhir ann uair agus Seán ab' ainm do. Bhí sé ana shanntach agus ní thabharfadh sé oiread agus leath-phingin uaidh. Do bhíodh a dha lámh 'na phóca agus é ag siubhal a' bóthar agus é go mórdhálach agus a bean bocht istig sa bhaile agus í ag obair ar a dhícheall.
    Aoinne a labharfadh leis ní fhreagróchahd sé in-aon-chor iad agus do thugadar "Seán coileach mar leas-ainm air. Ní raibh a fhios ag Seán gurb'é sin an ainm abhí air in-aon chor, aon la amháin do bhí sé ag siubhal leis ar an mbóthar agus chasadh fear uime agus dubhairt sé le Seán "conus tá'n tú" ach níor fhreagair Seán in-aon-chor é.
    Ansan dubhairt an fear leis "Seán coileach a ghlaodhann na daoine ort anois mar bíonn tu ana mhór leat féin agus ní labhrann tu le h-aoinne eile"