School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí fear 'na chómhnuidhe i mbéal átha an Ghaor thaidh agus bhí sé ana shaidhbhir agus bhíodh sé i gcómhnuidhe in - aon-fheacht leis an Rígh. Lá amháin chuaidh sé amach agus chonnaic se púca nó rud éigin agus do thug sé trí liathróidí beaga dho.
    D'innis sé dho aon nídh a iarrfadh sé ar an liathróid go dtabharfadh sé dhó é agus go bhféadfadh se an namhaid a mharbhúghadh leis agus nuair abhí na focail sin raidthe aige d'imthigh sé as a radharc. Chuaidh sé isteach sa pálás an rígh agus do thaisbeáin sé na liathróidí dho agus d'innis sé an sgéal go léir do.
    Bhí namhaid ag an rígh agus dubhairt an rígh go dtabharfadh sé an inghean do dá marbhóchadh sé na namhaid agus do mhairbh sé agus do phós sé an inghean agus do bhíodar go compórdach as san amach.
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Cork