School: An Áird (Ardfield), Clanna Caoilte (roll number 12147)

Ardfield, Co. Cork
Pádraig Ó Donnabháin

1. (continued from previous page)
    Tháinig sé abhaile agus d'innis sé a scéal dá mhnaoi bhocht. "Da ndéanfá rud orm" ar sise "ní bheadh do chac i n-Ifreann anois. Éirigh síos go dtí an tráigh feuchaint a gcasfaí aon nídh ort."
    Chuaid sé agus fuair sé bradán (burdán) breágh úr i mbarra na taoide. "Tá agam i ndeire, buidheachas le Dia" ar seisean leis féin. "Da ndéanfainn mar sin ó chianaibh ní bheinn mar atáim anois." Rug sé abhaile an bradán agus do bhí an beirt sásta i gcóir a' tráthnóna agus um thráthnóna do gaibh duine uasal éigin saidhbhear a dtreó agus thug sé cabhair dóibh.
    O'n lá san amach níor rug ao' lá gátarach ortha, ach bhí cathú a choise damanaithe a' goilleadh go mór ar Sheán agus sé an pionós a chuir sé uirthe sa deire ná í fhágháilt nochtuighthe faid a mhair sé. Is ar an adhbhar san a tugadh "Seán na Coise-nochtuighthe" mar ainm air.
    Donnchadh Ó Fínn
    Dunowen, Co. Cork