School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Bhí na seana Gaedhil ana phiseógach go mór mór i lá Bealthaine.
    Cupla cead bliain ó thoin sar ar deineadh lasáin sé an rud a bhíodh aca cun a bpíopaí a lasadh ná smearóídí dearga agus nuair a bhídís ag imteacht amach ag obair thógaidís leo smearóid no dhó istig a sáspan ach lá Bealthaine ní bheadh cead aoinne smearóid a thóaint amach as an dtig mar cheapaidís dá dtógfá an smearóid go dtógfá an rath leis. Baineann an cuid is mó des na piseóga so le h-ím agus bainne agus seo ceann des na sgealtha mar gheall ar ím. Bhí bean ann an uair sin agus í ag imtheacht tímcheall agus láimh an Land Lady aice agus an méid seo a rádh aice "lámh an Land Lady bailig an tím chúgham" Bhí aon líon tíghe amháin ann gus bhíodar scriostha aice agus ar deireadh ní fheadfhaidís an cuigean do dheanamh ar aon chor. Cuireadh fios ar an sagart chun Aifrean do léígheadh dhóibh. Cúpla maidean na dhiaidh sin tainig se agus crobh-nasg aige agus croch sé oscionn na teine é agus thosnuigh sé ar an Aifreann do léigheadh. Ní raibh sé imthighthe ró fhada ar aon cor nuair dubhairt sé le fear
    Seán Ó Tuama
    An Ráth Thoir, Co. Cork