School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Bhí fear de muinntir Cólman i gCluain Droichead fadó agus bhí bean ó Ciarraighe pósta aige. Bí mac aca timcheall 12 bliain daois agus bhí sé ag dul ar scoil. Dubhairt an seana bhuachaill leis tobac a tabahirt leis um tráthnóna acht níor cuimhnig an garsún air. Tháinig driotháir a chéile ó Ciarraighthe ann timcheall tuitim na h-oidche. Nuair a tháínig sé isteach níor cuir an tsean buachaill aon tsuim ann agus níor leag sé air go bhfheachaidh sé in aon chor é. Dimthig sé amach go dtí a deirbhsiúir a bhí ag crúdh na mbó. Dubhairt sé go raibh rud éigin ar an bfear istig nár cuir sé aon tsuim ann. "Tá easba tobac air agus níl fhios aige cad tá ar siubhal aige" ar sise. "Má tá is gairid a beidh sé mar sin mar raghad-sa a iarraidh do" arsa an fear. "Ní raghaidh tú mar tá cailleach a Píopa romhat" arsa an bean. "Níl aon toradh agam-sa ar cailleach a Píopa
    Concubhar Ua Súilleabháin
    Gort an Éadain, Co. Cork