School: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

1. Timcheall leath slighe idir an Túr agus an Droichead i n-Eochaill agus taobh amuigh d'fhallí an bhaille bhí comhnuidhe ar Phádraigín Gabha.
    Bhí brainnse des na hÉireannaig Aontuighthe i n-Éochaill tímpal na bliana 1798, agus deirtear go raibh breis agus seacht gcéad fear ionta ann.
    Bhíodh Padraigín ag déanamh pící dóíbh, agus bhí eolas ar a bpleananna aige. Mar is eol do chách do dhein na saighdiuirí agus na Yoemen a ndicheall ar fios dfagháil ar aon "droch fhuadar" a bhíodh fé na daoine san ar thosnuig an t-Eirghe Amach.
    Pé scéal é thánadar, agus do tógadh Pádraigín amach agus do [?] é go dochraideach, toisc ná géillfeadh sé agus fios do thabhairt dóíbh.
    Bhí scata daoine bailighthe mór thímcheall agus iad ag féachaint ar an ndroch-obair seo, agus ní leogfadh eagla dhóíbh cur isteach ar na
    Conchubhar Ó Coileáin
    Múinteoir