School: Scoil na mBráthar, Inistíomáin (roll number 16678)

Ennistimon, Co. Clare
S. Ó Conaill

1. 1. Oidhche breagh gealighe timcheall caoghadh bliadhain ó shoin, bhí cúpla duine ag dul abhaile ó tig ata duidhte i nGleann. Tá an Gleann timcheall míle ó Inis Díomáin agus timcheall trí mhíle ón bhfairrge. Connaic daoine solus breágh timcheall Caisleain Gleanna atá ar an dtaobh theas de bothar ne h-Inse.
    2. Cuadar suas to dtí an caisleán to neamh-eagla. Chonnachadar poll beag agus dhá slúasad chaithce ar an dtalamh. Thosnuigheadar a déanamh an poll nios mó. Chonnacadar rud buidhe shíos san bpoll. Ní túisce cromadar cun é do thogaont suas ná tháinig tórnac, fearthainn agus spannc. Ritheadar cun fothain d'faghail acht rith maictíre mór na ndiaidh agus bhí ar the daoine imtheacht abhaile comh mear is a bhí in a gcosa.
    3. Níor dheis aoine eile aon iarracht ar as airgead d'fhaghail, marbhócadh an maictíre iad. Muinntear Mic Lysaght a chuir an tór in bhfolach nuair a bhíodar ag dul thar sáile agus níor thángadar tar nais chun é dfághail.
    Liam Ó Céilleachair