School: Carraig an Chabhaltaigh (C.)

Carrigaholt, Co. Clare
Bríd, Bean Uí Chatháin

1. (continued from previous page)
    isteach na bulláin agus gread ar fuaid an tighe iad, a fhiafhruighe, cá raibh an scímpéir, cá ráibh an scímpéir, An uair a bhí sain deanta aighe do scaoil sé amach iadh agus nuair a tháinig an maidhéan do ghlaoid ar mach a ríogh; do cúir i gchoir é féin sa capall agus dubháirth sé leis, dul, i leath-táoibh go mbheadh sé féin chúighe. Annsan, do labháir sé leis a bfhathach, agus bfíafrúighde a raibh sé beó. Taimh” ar sé, “ach a bfhuil tú féin beó. Ní mó na san arsa Seán, a toghainth a táisthe agus dá scaoileadh aníos.” Ach ca rabhair arier.” adubháirth an fathach. “Do bíos, isthigh chiteal,” arsa Seán, “agus do cheap mé na béadh teach, bun na roithleán, ar maidhin, aghath.” Do cheapas féin é arsan fathach. “Tá sé comh máith dhom a beith ag imtheacht” anois arsa Seán, “fán” ar sé go dtughaidh mé do pháighe duith. Is tú an búachaill is féarr a chonnaich mé riamh. Do chuaidh sé, annsan agus thug sé dho capall agus díallaith agus búatais. óir mar paighe. D’imthigh Seán agus mach a riogh cumh siubháil, annsan agus bhíodhar ag imtheacht go dthi dul fá do’n ghrien. Do connáichigheadhar uatha cuirt. “Raghadhsa ann-so istheach,” arsa Seán le mach a Riogh. “Fathach éile atha annsa cúirth seó,” ar sé, “agus marbhachadh sé túsa.” Nuair a ghábh Seán istheach, do bí an fathach na sheasamh ar stháighre an doras; dein sé scairth de gáire, is grandha é do ghol,” arsa seán, “ma tá sé comh grándha ledh gháire mo caidé an mhiniúghadh atha agath leis,” “Túsa bhéith mar ghreimhín úr i ghchoir na h-
    AT0328: The Boy Steals the Giant's Treasure
    Brighidh Ní Loingsigh