School: Cooleenbridge, Scariff

Poulagower, Co. Clare
T. Mac Seóín

1. Ní maith liom gan cúpla fochal do cur isteach ar Bríghidh Ní Mocóirighe. Bean feasa do bheadh i go raibh cómhnuidhe uirthí míle ar an dtaobh thiar de bhaile na Fiachaile agus a fuair bás tímcheall leath-céád bliadhain ó shion. Ní raibh aon áit in Éirinn go mór mhór i gCúige Múmhan ná raibh a h-ainm in áirde agus clú uirthí id taobh méid a h-eólais ar easarlaidheacht. Thagadh daoine ó chían is ó chómhghar chun léigheas d'fhághail ar a gcuid galair féin nó ar galair a gcarad.
    Is amhlaidh bhí buidéal aiche agus núair a thaghadh aóinne cúichí ag lorg léighis d'feachadh sí isteach sa mbuidéal agus do bheadh a fhios aiche an raibh sé i ndan do'n duine breóite a shláinte do chasadh air nó bás d'fhághail. Má bhí an duine chun bás d'fhághail ní théigheadh sí níos sia leis an sgéul ach muna raibh, thugadh sí buidéal leighis úaithí agus ba gheárr go mbéadh an t-easlán in a sláinte arís.
    Cáit Ní Thóibín
    Lecarrow Lower, Co. Clare