School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_056

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_056

1. (continued from previous page)
    muinntir an bhaile mhóir. Do bhíodh a máthair i gcomhnuidhe i gcionn obair an tighe agus do théigheadh an cailín beag ar sgoil gach lá. Ach tharla go raibh a máthair mór ina comhnuidhe istigh i lár na choill agus gach tráthnóna nuair do thagadh an cailín beag on sgoil do théigeadh sí ar cuairt go drí a máthair mór. Do bhíodh an t-sean-bhean bocht ag éirigh aosta anois agus is minic nach mbíodh sí abaltha an cailín beag d'aithint nuair do bhíodh sí ag teacht tríd an gcoill. Nuair do bhí an cailín beag ag dul ar cuairt go dtí a máthair mór lá amháin cé casadh leí ach an mactíre. "Cá bhfuil tú ag dul adeir sé leis an gcailín beag". "Tá mé ag dul ar cuairt go dtí mo máthair mór," adeir sí agus tá go leor rudaí deasa agam le tabhairt cuicí". Cá bhfuil do máthair mhóir in n-a comhnuidhe"? arsa an mactíre. Go díreach ag ceann an chasáin seo," arsa an cailín" Dubhairt an mactíre go raibh fios aige an teach go maith agus d'imigh leis.
    Dara Ó Conghaile