Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

bhás a fuair sé ins an seomra.
    D'innis sí an sghéal dho ó tus go deire, agus an áith ar caith sí é. Glaoidh sé ar an dhá fear déagh eile agus rinneadhar eascainí dobhtha féin Leanadhar abhaile é. Nuair a d'airigh seisean ag teacht suas leis é rinne sé faoilean dhó féin agus d'éitheall sé san spéir. Rinne siadh san faoileáin dobhtha féin freisin agus leanadhar Bhíodhar beagnach suas leis nuair a connaich sé fear tíos faoi ag caiteamh seagail. Rinne sé grainne seagail dhó féin agus isteach leis imeasgh an t-seagail eile. Rinne siadhsan dhá choilleach déargh [< déagh] dobhta féin agus tosuigeadhar ag piocamh an t-seagaill ag ceapú go n-iosfaidhís an fear. Nuair a bhí siadh ag teanamh leis rinne sé sionnach dhó féin agus bain sé an ceann dé'n Ridhire agus dé'n dhá mach déagh. Cuaidh sé go dhtí teach an Ridhire agus pós sé féin agus an cailín. Túgh sé an t-atair leis agus mair siadh sona, sasta uaidh sin amach,.
    AT0325: The Magician and his Pupil
    Máire Ní Dheirigh