Scoil: Caurane (C.) (uimhir rolla 13176)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Fhaoláin

d'fhághail. Bhí go maith is ní raibh go h-olc.
    Cúpla lá indiaidh sin rinne sé iarracht eile leis an pota d'fhághail agus an uair seo bhí an t-ádh air mar fuair sé é. Ní hé ór amháin a bhí ins an bpota acht bhí cáilíseacha órdha ann freisin. Bhí bród an domhain ar an bhfear annsin nuair a bhí an t-ór aige acht cúpla lá indhiaidh sin bhí sé i mbéal gach duine go raibh an pota óir goidthe as an lios. Bhí an fear ag éirigh faitheach annsin acht mar sin féin choinnigh sé a chreach acht chaith sé na cáilíseacha amach i Loch Doire Tic. (Thá Loch Doire Thic leath mhíle ar an taoib thiar theas do'n sgoil seo) mar a bhí a fhios aige go rí-mhaith go mbeadh na daoine i ndon na cáilíseacha a aithneachtáil.
    Éamonn Ó Baoghaill
    Croithleán, Co. Mhaigh Eo