Scoil: The Neale (B.)

An Éill, Co. Mhaigh Eo
Tomás Mac an Bháird

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé an airgead agus dubhairt sé nach raibh ao' gnó aige ag dul abhaile nuair nach raibh aon rud aige le tabhairt do'n a dearbhráthair.
    Acht mar sin féin chuaidh sé abhaile chun slán a thabhairt do n-a mháthair acht d'iarr an mháthair ar Sheán gan é a chur amach an t-am seo, agus níor chuir. Acht dubhairt Seán go gcaithfeadh sé dul arís agus da gcaillfeadh sé an t-airgead gan a theacht abhaile nó go marbhóchadh sé é.
    Nuair tháinig lá an mhargadh, chuaidh sé agus dhíol sé an tuighe agus fuair sé luach maith air, acht nuair a bhí sé ag dul thar an tigh dubhairt sé leis féin go ndúnadh sé a shúile acht má dhún féin ní raibh sé in-ann na capaill a chur thar an tigh mar tugadh deoch agus biadh dóibh san áit sin cheana.
    Nuair bhí sé istigh agus a phíopa deargtha aige d'iarr na buachaillí air imirt i gceann leath-uaire agus b'fhéidir go mbéadh an t-ádh aige an t-am seo, agus an t-airgead a chaill sé an lá eile, bfhéidir go bhfaigheadh sé ar ais é anois. Rinne Mícheál mar a dubhradh leis agus nuair a bhí an t-airgead go léir caillte aige, dubhairt siad leis na capaill agus na cairt a chur suas, acht do chaill sé iad san freisin.
    Nuair a bhí gach rud caillte aige ní
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is