Scoil: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Cill Mheáin, Co. Mhaigh Eo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

siad fhéin isteach, agus bhí géim acu ag gáire faoí muinntear na tíre seo.
    Do bhí na tighearna sin ina chomhnuidh i Sasana agus bhí cogadh ann. Do ghruagh siad an cogadh agus thug na Sasana cead dóibh feilmneacha a bheith acu ins an tír seo. Do dhíol na Tighearna Talmhan a chuid duithe leis an Coimisúin Taltaí, agus fuaradar a lán airgid orra. Do bhris an Coimisúin Taltaí na feilmneacha mar atá anois den na daoine bochta. Do chuireadar cíos orra do réir mar do mead a bhfiú a gcuid bhfeilmneacha. Rinne na tighearna talmhan dlighe ar a gcuid tineóntáidhthe, muna n-íocfadh siad an cíos an lá a glaoidhfidh é, tiocfadh a lán fhir a dtugfadh báille orra, agus leagadh siad a theach agus cuireadh siad na daoine agus a gcuid muirín a bhí ag iarraidh greim a bhéal a fhághail, amach as a teach, gan truagh ina gcroidhe acu dhóibh.
    Bhí cead acu bás fhághhail ar thaobh
    Bríghid Ní Mheara