Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mhaigh Eo

Oide : Eibhlín, Bean Uí Shioradáin
    Dubhlach
    Gaoth Sáile
    Béal an Átha.
    A Dia do soillig croidte na bfíreán le lonnrad an Spiorad Naoim, cabhair dúinn an Naoim- Spot Spiorad céadna go mblaispimís milseairc do olige circ féin, agus in a sólas san go mbéad saor gaírdeacas orainn, trí Iosa Críosc ár Migearna. Amen.
    Go mbeannuigcear duirt a fíor cuirp do rugad ó Muire óige, d’fhulaing páis agus dó céasad ar an gcrios ar an son an cinid daoine. A croide ró naomra Iosa do hosglas le sleag agus as a d’cáinig fuil agus uisce cun ár n-anmanna no glanad ó peacad, go raib tú mór lón nearcuisce again ar uair ar mbáis. Ó a Íosa ró ceannsa, ró trádmar agus ró milis, béan trócaire orm.
    Dí trócaireac liom, a tuigeann ag beir saor mé ó dorcadas agus ó scáil an báís. Glaobaic isreac id’ solus glórmar mé soillsug mo dorcadas, a lonnraid an tsoluis síorraide, a lá nac feas dó tráinóna. Is Dia liom, is tú grian m’anma agus is geal liom do soillsearc. Trádaim tú a solas síorraide, tabhair dom radharc ort I soillsearc do glóire le fíor trád doirse. Tabhair domsa na grásca céadna seo. Ngrádócaim agus go mollfain tú feasca mar is cóir. Teagasg le brig na ngrásc seo agus bean dom mó bearca do ríaluagad do réír do teagaisc agus leanmainc de go deiread mo saogail. Á Íosa, Á slanuigteór, tabhair éiscearc ar mo paióreaca, Ámen.
    A tugearna grádaim tú ós cionn gac uile níd de brig go bhfuil tú ró grádmar agus cion agam don comarsain. Tá grad mór sin agam duirt gur túisge scarfainn leis an saogal go léír na mar a scarfainn leat, agus de brúig go nbéanann an peacád. A tuigearna, do geall go mbeirfeá nár bfocair gac uile lá go críoc an t-saogail dean éiscearc le paidreacado séirbíseac atá ag guibe cugarc sa teampall seo.
    Molad go deó leat, a slánuigteór rug saor mé ón mbuaidbread seo, ar son nac fíu mé go gcuirtéa rac ná séan orm. Míle glóirc leat ar son do mór-trócaire. Grádaim tú a Tugearna, o’m criod go h-iomlán agus ós cionn gach uile níde de brig go bfuil tú go maith agus go dtuileann tú mó grád go h-uile agys ar do son-sa grádaim mo cómarsa mar mé féín.
    Grádam tú, á Íosa ós cionn an úile níde, agus tá soilgeas croide orm gur cuirreas fearg riam ort. Ná leig orm sgaramainc leat go breac arís. Cuir do grad go baingean um’ croide agus annsin bean liom mar is toil leat.
    A Íosa, nar mairc dom gan mé beirt I measc na neim cionncac, ach a beirt im peacrac már arcaim. Ach tá muinnigin agam as do trocaire, a tugearna. Tá doiligeas croide orm gur cuireas fearg riam orc, a Slánuigceór. Déanfaid mé mo anam a nig go laeteamail le h-usice na haucruige, agus béid mé ag alcugad do trócaire go lá mo báis.
    Áine Ní Eifrín
    Tomás Ó hEifrín