Scoil: Mullanmore (uimhir rolla 1734)

An Mullán Mór, Co. Dhún na nGall
Seosamh Ó Coilín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fannan tú go mblighthe iad gheobtha cuid de cuid bainne. i n-áit a gcástar cailleachaigh loma ruaidhe, leithsgéala, bhuailfinn ortha buille do'n chrithín, de'n bhritín, de'n bhontóig móir, de'n stafóig crón, os ceann poll a tóna go mbainfinn siubhail asta, agus adhstar asta go mbeadh de corthaí liom.
    Is iomdha lucht siubhail a bhíos ann a bhean mhodhamhail ceann dtaobhtha sin mise. Béidh liongaire, langaire suidhearaí socairí, pricairí, pocairí, léimnigh ar loch i lár geimhridh ag leigint amach fa lughnase cailleachaigh tóin le Samhraidh agus mna tincleora. An cailín a thug mé gradh dí, cheol mé an dilín seo dí. Cailín ísle ard, i gcarr sgollaganta fada baoí, sleamhnan ar a súile, milleadh bhróg ar a gcorn, golar sgreach ar chúl a cinn, linn (?) leataí ar a ladhaire, duil mhór aicí i gallaogai mora tobacasgar ruball, mar a rabh ar fhidealóir nó ar thailiúr, nó ar ghréasaidh, nó ar chóistear. A Chití an cead uair ar lean mise í Máire Cunn (?) i gConnachta tómhais mise greasaigh i dtús na seachtmhaine. An dar h-ith a lean mé í go tocair Baile an Mhuillinn, go brigcach tromach gearaghailagus go Canada. An triomhadh h-ith lean mé í go goirtín na gcaorach fríd na Fianna go toigh an fhiabhras agus arais na Muileann Gearr agus
      1. filíocht
    Seán Mac Fhloinn